Konijnen 

Konijnen zijn leuke huisdieren voor mensen die er veel mee willen bezig zijn. Ze vertoeven liefst in een grote ruimte en voelen zich prettiger als ze niet alleen gehouden worden. Castratie of sterilisatie is daarbij aangewezen. Een konijn wordt best jaarlijks gecontroleerd op gewicht, nagels en tandgezondheid en wordt, afhankelijk van de omstandigheden, best gevaccineerd tegen myxomatose en RHD.

Praktivet konijn

Fretten

Fretten zijn zeer speels en nieuwsgierig en hebben iedere dag veel aandacht nodig. Een goed verzorgde fret kan acht tot tien jaar oud worden en moet jaarlijks ingeënt worden. Vrouwtjes laat u best steriliseren, anders is er een aanhoudende loopsheid met sterk verhoogd gezondheidsrisico. Ook de mannetjes laat u best castreren

Praktivet fretten

Cavia’s

Cavia’s of Guinese biggetjes zijn populaire, makkelijk te houden huisdieren. In tegenstelling tot honden en katten kunnen cavia’s zelf geen vitamine C aanmaken en moeten ze dit via het voedsel of in supplementen toegediend krijgen. Dit vraagt het nodige advies en begeleiding. Cavia’s worden gemiddeld 5 tot 8 jaar oud.

praktivet cavia

Hamsters

Hamsters zijn nachtdieren. Ze brengen liefst de dag door in een nestje dat ze zelf bouwen uit krantensnippers of houtkrullen. Een hamster wordt gemiddeld anderhalf tot 2 jaar oud. Tocht en vocht zijn gevaarlijk, een simpele verkoudheid kan bij de hamster al fataal worden. Merkt u vreemd gedrag op, verwittig dan zeker de dierenarts.

Praktivet hamster

Ratten en muizen

Ondanks hun reputatie zijn ratten en muizen aangename gezelschaps-dieren. Net zoals alle andere knaagdieren is waakzaamheid voor vlooien van groot belang. Regelmatige tandcontrole is noodzakelijk.

Praktivet muis rat