Identificatie

Sinds 1 juli 2008 moeten alle paardachtigen in België gechipt zijn. Wij beschikken over de nodige certificatie om de identificatie van uw dier volledig in orde te brengen.

www.horseid.be

Praktivet paard
Praktivet paarden identificatie

Vaccinatie en ontworming

Een (half)jaarlijkse vaccinatie tegen griep, tetanos en rhinopneumonie is sterk aanbevolen en zelfs verplicht bij bepaalde evenementen. Ook het ontwormen van uw paard is enorm belangrijk. Wormbesmettingen zijn een onderschat probleem en vragen een correcte aanpak. Wij staan u bij met deskundig advies en treffen de nodige maatregelen indien nodig. Bovendien hebben we steeds verschillende ontwormingspasta’s op voorraad.

Praktivet vaccinatie paarden

Gynaecologie

We beschikken over een draagbaar echografietoestel waarmee we voor vruchtbaarheidsbegeleiding op verplaatsing kunnen zorgen. Zo kunnen we het meest geschikte tijdstip voor bevruchting met vers (gekoeld) sperma bepalen, alsook de eigenlijke inseminatie verzorgen. 15 dagen na de eisprong bekijken we of uw merrie drachtig is.

Ook inseminatie met diepvriessperma is mogelijk. Dit vergt echter een meer nauwgezette opvolging vermits zeer kort na de eisprong geïnsemineerd dient te worden en bovendien is de manier van insemineren verschillend. Hiervoor kan de merrie naar het voortplantingscentrum gebracht worden.

Helemaal nieuw en vooruitstrevend is dat uw (sport)merrie opgevolgd kan worden om een embryospoeling uit te voeren. We beschikken over alle benodigdheden om het embryo op het geschikte moment uit de baarmoeder te spoelen en te transfereren in 1 van onze eigen draagmerries. Eventueel kan het embryo ook verstuurd worden naar een ander centrum of overgeplant worden in een draagmerrie die mogelijks zelf aangebracht wordt.

Vraag zeker ook raad indien uw merrie moeilijk drachtig te krijgen is. Op het centrum kunnen we dergelijke merries met de grootste zorg en kennis van zaken opvolgen om ze alle kansen te geven.

Naast de routine-drachtcontroles, kunnen merries ook aangeboden worden tussen de 120 en 150 dagen van de dracht voor een extra controle van het welzijn van merrie en veulen en bovendien om het geslacht van het ongeboren veulen te bepalen.

Verwacht u een veulen en wilt u toch gerust kunnen slapen? Dan kan u uw merrie bij ons zetten om ze te begeleiden tijdens het hele geboorteproces. Al het nodige wordt daarbij voor u gedaan zodat zowel uw merrie als haar pasgeboren veulen al goed van start kunnen gaan. 

Hengsten kunnen bij ons terecht voor een vruchtbaarheidsonderzoek en/of om sperma te winnen en te versturen binnen België.

Aarzel niet om ons te contacteren voor meer informatie!

Praktivet echo inseminatie dracht paard
Praktivet embryo spoeling transfer draagmerrie
Praktivet drachtige merrie  echografie geslachtsbepaling veulen
Praktivet geboortebegeleiding drachtige merrie veulen
Praktivet sperma afname hengst

Chirurgie

We kunnen een aantal ingrepen met de nodige zorg bij u thuis uitvoeren. Vaak is dit ook in het voordeel van het dier zelf. Na bv. een castratie kan de hengst best in zijn eigen vertrouwde weide ontwaken, waar het risico om zich te blesseren het meest beperkt is.

Praktivet chirurgie paard